יום ראשון, 9 בספטמבר 2012

גוליימו מרקוני


גוליימו מרקוני נולד ב25 באפריל בבולוניה בשנת 1874.
הוא למד בבתי - ספר פרטיים בפירנציה ולאחר מכן בליבורנו, גם בילדותו גוליילמו נתן תשומת לב למדע בנושאי חשמל ופיזיקה.
בשנת 1885 הוא החל לבצע ניסוי במעבדה של אביו בפונטנצ'ו, שם הוא הצליח לשלוח אותות חשמליים של אחד וחצי מייל.
בשנת 1896 לקח מרקוני את המכשירים שהמציא לאנגליה והציג  אותם בפני סר וויליאם פריס שהיה מהנדס.
באותה שנה רשם הוא את הפטנט על המערכת טלגרפית אלחותית.
ב- 1897 יצר את החברה "הטלגרף האלחוטי ואותות בע"מ".
ובשנת- 1899 בקים קשר אלחוטי בין צרפת לאנגליה לאורך תעלת- למאנס.
ובדצמבר 1901, כשהיה נחוש להוכיח כי הגלים האלחוטיים אינם מושפעים מעקמומיותו של כדור הארץ.
פעילותו בתחום הרדיו גרמה לו להחשב בעייני רבים כממציאו, אולם מרקוני ערך את השידור הראשון שלו בזמן שהממציא האמיתי עשה זאת כבר בשנת 1893.
ובשנת 1904 החליט משרד הפטנטים האמריקני להעביר את הפטנט של אלסקה למרקוני ובעקבות זה זכה בפרס נובל בפיזיקה.
בשנת 1923 הצטרף מרקוני למפלגה הפשיסטית.
ובשנת 1937 מרקוני מת.

אלכסנדר פלמינג - סיכום


אלכסנדר פלמינג גילה את הפניצילין - האנטיביוטיקה הראשונה בעולם, שהצילה ממוות מיליוני אנשים בעולם.

אלכסנדר פלמינג
אלכסנדר פלמינג נולד בסקוטלנד בשנת 1881, וגדל במשפחה בת שמונה ילדים. הוא התעניין מאוד בטבע ואהב לשוטט ביערות ובשדות שליד ביתו ולהסתכל על הצמחים ועל בעלי-החיים. כשהיה בן 13 הפסיק את לימודיו בבית-הספר והחל לעבוד בתור פקיד.
לימודי רפואהבגיל 20 החל פלמינג להתכונן לבחינות הכניסה לבית-הספר לרפואה, בהמלצת אחיו שהיה רופא. כשסיים את הבחינות התברר שהצליח בהן יותר מכל נבחן אחר בבריטניה! הוא החל ללמוד רפואה ופגש מדען ששינה לחלוטין את חייו...
פגישה ראשונה עם החיידקים...היה זה חוקר חיידקים בשם רייט שהפגיש אותו עם עולמם המופלא של החיידקים. פלמינג זנח את לימודי הרפואה והצטרף למעבדה של רייט. מכאן והלאה הוא השקיע את כל מרצו בחקר היצורים הקטנטנים והמסתוריים האלה.
העובש...פלמינג, כמו שאר חוקרי החיידקים, גידל חיידקים בצלחות מיוחדות. באחד הימים, בשנת 1928, ראה שעל אחת הצלחות שנשארה פתוחה התפתח עובש. תופעה זו לא הייתה יוצאת דופן. כל מי שעסק אי פעם בגידול חיידקים נתקל בה מדי פעם וקילל את מזלו הרע, כיוון שנאלץ לזרוק את הצלחת המזוהמת לפח.
האם העובש המית את החיידקים?אך פלמינג הסקרן לא התלונן. הוא בחן היטב את הצלחת "המקולקלת" ונרעש ממה שראה: החיידקים גדלו בהמוניהם על כל שטח הצלחת... חוץ מאשר בסביבתו של כתם העובש! האם ייתכן, שאל את עצמו, שהעובש הוא שגרם למותם של החיידקים? מחשבה זאת ריגשה אותו.
איך הורגים את החיידקים?באותה תקופה כבר ידעו החוקרים שחיידקים שונים יכולים לגרום לשורה של מחלות קטלניות. הם חיפשו דרך להרוג את החיידקים המזיקים, אך לשווא. האם ייתכן שנמצא הפתרון?
הפקת הפניצילין מן העובשפלמינג חקר את התופעה שגילה והצליח להפיק מהעובש חומר כימי קוטל חיידקים. הוא קרא לחומר פניצילין, שם שנגזר משמו של העובש שיצר אותו. זו הייתה האנטיביוטיקה הראשונה שנמצאה. (השם "אנטיביוטיקה" מורכב מהמילים "אנטי" = נגד, ו"ביו" = חיים.)
פרס נובל לרפואה והצלת מיליוני בני-אדםפלמינג קיבל פרס נובל לרפואה יחד עם שני מדענים אחרים, פלוריי וצ'יין, שהצליחו לייצר את הפניצילין בכמויות גדולות.
בימי מלחמת העולם השנייה, כאשר מתו חיילים רבים מזיהומים חיידקיים, הציל הפניצילין את חייהם של מיליוני בני-אדם.
אלכסנדר פלמינג מת בשנת 1955.


יוהן גרגור מנדל

 
 




מנדל היה בן למשפחה גרמנית  שחיה באזור שלזיה המערבית (בצ'כיה של היום). הוריו היו כפריים עניים. הם נאלצו להכניסו למנזר אוגוסטיני בברין (כיום בורנו) על מנת ללמוד מדע. כיוון שהתעניין מאוד במדע, החל מנדל ללמוד באוניברסיטה ונעשה מורה למדעים בתיכון. הפעם האירה לו ההצלחה בפנים: הוא היה מורה מעולה וכל תלמידיו אהבו אותו.הידע שצבר בלימודי הסטטיסטיקה הוכיח עצמו. כשערך את מחקריו בשנת 1866 פרסם את חוקי התורשה, אך מחקרו לא עורר עניין בקהילה המדעית. בשנת 1884 הוא מת, ולא ידע שמחקרו יצעיד את המדע לעידן חדש.
רק בשנת 1900 החלו מדענים להבין את חשיבותו של מחקריו, שעסק אמנם בצמחים, אך התגלה כנכון גם לגבי בעלי-חיים.  הגנטיקה נולדה!


 
גילויים של מנדל:

מנדל גילה את חוקי התורשה, כלומר, כיצד תכונות עוברות מהורים לצאצאים. מחקריו היו הבסיס לצמיחתו של מדע חדש - הגנטיקה.

מחקר של מנדל:

מחקר מדעי: כיצד תכונות עוברות בצמחים
מנדל עסק בגידול פרחים בגן המנזר ותמיד תהה כיצד הפרחים מעבירים את תכונותיהם מדור לדור. כשהיה בן 34 החל במחקר מדעי שמטרתו הייתה לגלות כיצד תכונות עוברות בצמחים.
במשך שמונה שנים(!) הוא גידל פרחי אפונה, הכליא ביניהם (העביר אבקה מפרח אחד לאחר) ועקב אחרי הצאצאים. הוא בדק תכונות, כגון: צבע הפרח, גודל הפרי וצורתו, וחקר נושאים שונים, כגון:
מה יקרה לצאצאים של הורים שלשניהם יש פרי מחוספס?
האם לכולם יהיו פירות מחוספסים?
האם יהיו כאלה שפירותיהם חלקים?
מהם היחסים המספריים בין הצאצאים השונים?
מסקנתו של מנדל הייתה מרחיקה לכת:
יש חוקים שעל-פיהם תכונות עוברות בתורשה!

ג'ורדנו ברונו


ג'ורדנו ברונו נולד בשנת 1548 ומת ב-1600.
Giordano Bruno.jpgברונו נולד בעיר נולה שבאיטליה עם השם פיליפו ברונו, הוא גם כונה "ברונו נולנו" על שם עיר הולדתו.
ברונו היה פילוסוף משורר אסטרונום וסופר איטלקי שהואשם בכפירה כיוון שטען שכדור הארץ אינו מרכז היקום, אלא מקיף את השמש ושהיקום הוא אינסופי ומורכב מעולמות רבים מפני שטענה זו נוגדת את כתבי הקודש.
עוד טענה של ברונו הייתה  "שהטבע הינו אינסופי -חלל אינסופי הנושא כוח אינסופי,החיים האינסופיים של היקום ,האלוהים הם נשמת העולם והגורם המאחד את כל הריבוי שבעולם ,נשמת כל אדם היא חלק מנשמת העולם או האלוהים".
ברונו הושפע מטענותיו של קופרניקוס על כך שכדור הארץ אינו מרכז היקום.
בעקבות כך בשנת 1600 הועלה ג'ורדנו באש בשל דעותיו שסותרות את הכנסייה .
לאחר שנים רבות הקימו פסל לזכרו של ג'ורדנו ליד המקום שבו הועלה באש בגלל דעותיו.

למדתי הרבה מעבודה זו על ג'ורדנו ברונו, נהניתי לכתוב את העבודה הזו וללמוד ולגלות על אישים שלא הכרתי ולהעשיר את הידע שלי.  

מקורות מידע: 
פסל של ג'ורדנו ברונו












מארי קירי


מארי קירי נולדה ב7 בנובמבר 1867 ונפטרה בשנת 1934 בוורשה שבפולין. 


מארי קירי הייתה חלוצה בחקר הרדיואקטיביות, מארי זכתה בפרס נובל לפיזיקה לשנת 1903 בזכות המחקר 
על תופעת הקרינה ופרס נובל לכימיה לשנת 1911 על גילוי הרדיום והפוליניום, ועל חקר הרדיום. 

ב-1891 כשהייתה בת 24, עברה לפריז ולמדה כימיה ופיזיקה בסורבון והייתה האישה הראשונה שלמדה שם. 

בסורבון פגשה את המרצה פייר קירי ונישאה לו. לזוג נולדו שתי בנות.

מארי ובעלה פייר החלו לחקור חומרים רדיואקטיביים לאחר ששמעו על תגלית הרדיואקטיביות הספונטנית של הפיזיקאי אנטואן אנרי בקרל. 

ב-1898 הגיעו השניים למסקנה כי העפרה הכילה רכיב רדיואקטיבי יותר מאורניום.  בהמשך הם הצליחו לבודד שני יסודות כימיים חדשים. לראשון קראו פולוניום על שם מולדתה של מארי קירי ולשני קראו רדיום מכיוון שבחושך הוא זוהר באור כחלחל.

בשנת 1903 קיבלה קירי יחד עם בעלה ועם אנרי בקרל פרס נובל לפיזיקה בהוקרה על התרומה היוצאת מן הכלל שהשיאו באמצעות מחקריהם המשותפים על תופעת הקרינה שהתגלתה על ידי פרופסור אנרי בקרל.

שמונה שנים אחר-כך זכתה מארי קירי שוב בפרס נובל והפעם פרס נובל לכימיה.

במהלך מלחמת העולם הראשונה יזמה קירי הפעלה של מכוני רנטגן  ניידים לסיוע לפצועי מלחמה. 

מארי נפטרה ב-4 ביולי  1934 מאנמיה אלפסטיתכנראה בעקבות חשיפתה לקרינה רדיואקטיבית ממחקריה. הערכה זו התחזקה לאחר שבבדיקות שנערכו בשנות התשעים בביתה נמצאו שרידים רדיואקטיביים ובמיוחד על ספרי הבישול שלה.






אדוארד ג'נר

אדוארד ג'נר הוא הרופא הראשון שגילה את החיסונים, כשהמציא בשנת 1796 את החיסון נגד אבעבועות שחורות, מחלה קשה ומסוכנת שטכנולוגית הרפואה לא יכלה להתמודד איתה.

אדוארד פיתח את החיסון מסרום של בקר אחרי שהבין כי הנערות החולבות שחלו באבעבועות הבקר (מחלה קלה) לא נדבקו באבעבועות שחורות. מאחר שאת החיסון הרכיב אדוארד באמצעות וירוסים הגורמים למחלת אבעבועות הבקר, נקראים היום כל החיסונים בלועזית vaccination, לפי המילה הצרפתית vacca (פרה). הצרפתים צחקו על אדוארד וטענו שהוא מנסה להפוך אנשים לפרות, ורק לאחר שלואי פסטר, ממשיך דרכו, פיתח את השיטה לחיסון הוא הפך את המילה מגנאי למכובדת על ידי מתן השם למה שידוע לנו בעברית כחיסון. כיום משתמשים בחיסונים כמעט בכל רחבי העולם באופן שגרתי, ובכך נחסכו מיליוני מקרי מוות ממחלות קשות.




גלילאו גליליי סיכום

גלילאו גליליי (1642-1564)

תלדות חייו

גלילאו נולד ב-1564 בפיזה שהיתה חלק מדוכסות טוסקנה באיטליה. אביו היה מוסיקאי וצאצא למשפחה מכובדת מפירנצה שירדה מנכסיה. כנער צעיר התחנך במנזר ובלחץ אביו החל ללמוד רפואה באוניברסיטת פיזה. לימודים אלה נטש לאחר 4 שנים לטובת המתמטיקה. המצב הכספי הקשה של המשפחה מנע ממנו לסיים בפיזה את לימודיו, אך ב-1588 הוא שב לאוניברסיטה זו כמרצה למתמטיקה. בפעילותו זו עסק בעיקר בנושאים מתחום הפיזיקה. בשל התקפותיו על הגישההאריסטוטלית עזב ועבר ב-1592 לאוניברסיטת פדובה אשר ברפובליקה הונציאנית, שם נשאר למשך 18 שנה ושם הגיע לניסוח חוק ההתמדה.
ב-1610, לאחר גלויים שאליהם הגיע באמצעות הטלסקופ, התמנה גלילאו לפילוסוף ומתמטקאי ראשי של הדוכס הגדול של טוסקנה, מישרה זו איפשרה לו להקדיש את מרבית עיתותיו למחקר, בתקופה זו חי גלילאו בפירנצה בירת הדוכסות, גלילאו הקדיש חלק ניכר ממרצו להדגמה ולפיתוח הגישה ההליוצנטרית ופרסם את מחשבותיו בספר.
על כך הועמד למשפט על ידי האינקויזיציה שבעקבותיו נאלץ לחזור בו מטענותיו.
לאחר המשפט עבר גלילאו לבית קיץ של הדוכסים מחוץ לפירנצה, שם התגורר במעצר בית של האינקויזיציה. הוא התעוור אך לא הפסיק את חקירותיו עד מותו.

פעולותיו

גלילאו גלילאי הוא הפיזקאי אשר תרם אולי יותר מכל אדם אחר להפרכת המדע האריסטוטלי והניח את היסודות למדע המודרני. הוא פעל בכל תחומי הפיזיקה המסורתים: תורת התנועה ושווי המשקל, הנוזלים והמוצקים, תורת האור, המגנט ועוד. הוא פרץ את תחומי הפיזיקה המסורתית בהפכו את האסטרונומיה לחלק מהפיזיקה, בהפעלת חוקי הפיזיקה המוכרים על גרמי השמים ובשלוב טיעונים מתמטים במסגרת הפיזיקה.


תחום האסטרונומיה

תרומתו של גלילאו לחקר השמים והכוכבים מוכרת יותר. הוא היה מהתומכים הפעילים בתאוריה הקופרניקאית. גלילאו שכלל את הטלסקופ וגילה באמצעותו בין השאר את ירחי צדק, את פניו ההררים של הירח ואת כתמי השמש. תגליות אלה תמכו בתאוריה לפיה כדור הארץ נע. ספריו בנושא זה הביאו לעימות בינו לכנסיה אשר אסרה עליו לתמוך בתאוריה זו. למרות זאת גלילאו פרסם את ספרו "הדיאלוג - אודות שתי מערכות העולם הראשיות", בו הציג את הטעונים בזכות התורה הקופרניקאית, והראה כי תנועת כדור הארץ אפשרית. בעקבות ספר זה הואשם גלילאו בהוראה ובהפצה של תורת קופרניקוס, דבר שנאסר על ידי הכנסיה.
בעקבות משפט האינקויזציה חזר בו מתמיכתו בתאוריה הקופרניקאית ונשלח למאסר בית. גם שם המשיך בפעולותיו וגילה את התנודות היומיות והחודשיות של הירח.

תכום המכניקה

גלילאו נחשב לאבי המכניקה המודרנית. בשלבו נסויים בעבודתו המדעית וברעיונתיו בחקירת תנועת גופים - הראה כי התאוריה של אריסטו. אינה נכונה. זאת עשה מתחילת דרכו בהוכיחו כי גופים בעלי משקל שונה נופלים במהירות זהה. ב-1604 גילה את חוק הנפילה - החוק הקשור לעקרון ההתמדה, שאותו ניסח לראשונה ב-1612. לניסוח החוק הגיע באמצעות חקר התנהגותם של גופים על פני מישור משופע. הוא מצא שתנועתם מואצת בעת ירידה.




מקור: 

יום שבת, 8 בספטמבר 2012

קופרניקוס נולד ב-1473 בעיר טורון שבפרוסיה המלכותית, אז חלק מממלכת פולין.ב-1491 החל קופרניקוס ללמוד באוניברסיטה ההיגלונית בקרקוב, ושם התוודע לאסטרונומיה, מדע זה ריתק אותו, וספריו מראים זאת.
ב-1497 נעשה דודו לבישוף של ורמיה, וקופרניקוס הוסמך לכומר בקתדרלה של פרומברוק, אך הוא המתין באיטליה לשנת1500, אז הגיע לרומא שם יכול היה לצפות בליקוי ירח, וכמו כן הרצה שם בענייני אסטרונומיה ומתמטיקה.
קופרניקוס נקבר בקתדרלת פרומברוק. אך קבוצת ארכאולוגים שחיפשה את גופתו ב-2004 לא הצליחה למצוא אותה, אף שמצאו כמה קברים אחרים מאותה תקופה. החיפושים נמשכו בשנת 2005, ושרידי גופתו אכן נמצאו, וזוהו על פי בדיקות גנטיות. הוא נקבר מחדש בטקס מפואר בשנת 2010.
על שמו נקראו מכתש קופרניקוס על הירח ועל המאדים, אסטרואיד 1322. בינואר 2010 הוחלט כי היסוד הכימי שנקרא בעבר אונונביום ייקרא על שמו של קופרניקוס -קופרניקיום

הגישה ההליוצנטרית (Heliocentric) מבוססת על השמש כמרכז היקום כשכל הגופים השמימיים סובבים סביבה. על פי הגישה הגיאוצנטרית (Geocentric), כדור הארץ נמצא במרכז היקום ושאר הכוכבים סובבים סביבו.  בימי קדם של יוון, הגישה ההליוצנטרית משלה בכיפה. הפילוסופים היוונים העלו את ההשערה שהשמש הינה גוף סטטי שמסביבו סובבים יתר הכוכבים. 

יוהנס קפלר


יוהנס קפלר נולד ב-1571 בואיל  אשר בנסיכות ויטמברג בדרום גרמניה. הוא למד באוניברסיטה בטיבינגן על מנת להצטרף לכנסיה, אך נשלח לבסוף ללמד בגרץ בשנת 1594. באותה תקופה כבר היה משוכנע בנכונות רעיונותיו של קופרניקוס, בעקבות מפגשו עם מסטלין. בשנת 1600 הצטרף קפלר לטיכו ברהא בפראג, שנה לאחר מכן עם מותו של טיכו ברהא מונה במקומו לאסטרונום של הקיסר, ושנים מאוחרות יותר לאסטרונום של אוסטריה עילית. בשנת 1628 עבר קפלר לשלזיה ונפטר ברטיסבן אשר בבואריה (דרום גרמניה).
יוהנס קפלר היה הראשון אשר טען כי כוכבי הלכת נעים במסלול אליפטי, ולא במסלול מעגלי כפי שסברו האסטרונומים והפיזיקאים שקדמו לו. קפלר האמין בנכונות מערכת הכוכבים הקופרניקאית וטען כי כדור הארץ הינו אחד מכוכבי הלכת, הנע יחד עם האחרים סביב השמש. אך שלא כמו קופרניקוס וגלילאו הוא טען בספרו אסטרונומיה חדשה (1609) כי תנועה זו אינה מעגלית אלא אליפטית. כמו כן קפלר גילה את חוק התנועה לפיו כוכב הלכת "מכסה" שטחים שווים במשך פרק זמן שווה. במקביל למהפכה שחולל גלילאו במכניקה, קפלר חולל מהפכה באסטרונמיה.
קפלר עסק בתחומים מדעיים נוספים כגון, במתמטיקה ובאופטיקה. מחקריו באופטיקה עסקו בראיה ובעדשות, הוא חקר בין היתר את הטלסקופ של גלילאו, והציע תאוריה אופטית להסבר פעולותו.
בנוסף לפעילותו המדעית עסק קפלר באסטרולוגיה, אותה קישר לאסטרונומיה שלו. מחקריו האסטרונומים הושפעו מאמונתו בתורות מיסטיות שונות, כמו החיפוש אחר הרמוניה בין כל מרכיבי היקום, בספרו הההרמוניה העולמית ניסה קפלר להצביע על קיום קשר בין מרחקי הכוכבים להרמוניות המוזיקליות. בספר זה קפלר גילה את החוק הפיזקלי הקושר בין מרחק כוכב מהשמש וזמן המחזור שלו בתנועה סביבה.


מקווה שנהנתם =] -ירדן-

ג'ורדנו ברונו מדען פילוסוף ואסטרונום איטלקי.





ג'ורדנו ברונו...

ג'ורדנו ברונו נולד בשנת 1548 והלך לעולמו בשנת 1600 אחרי הספירה.
ברונו נולד בעיר נולה שבאיטליה.
ג'ורדנו הינו פילוסוף ידוע,מדען ואסטרונום .טענתו הייתה שהשמש היא מרכז היקום וכדור הארץ מקיף אותה. היקום הינו אינסופי והוא מורכב מעולמות רבים. טענה מפורסמת נוספת שלו היא "שהטבע הינו אינסופי -חלל אינסופי הנושא כוח אינסופי,החיים האינסופיים של היקום ,האלוהים הם נשמת העולם והגורם המאחד את כל הריבוי שבעולם ,נשמת כל אדם היא חלק מנשמת העולם או האלוהים".
תיאוריה זו סתרה את תפיסתה של הכנסייה הקדושה. עצם העובדה שטען טענה אשר נוגדת תפיסתה של הכנסייה הקדושה מעמידה את ג'ורדנו בתור האדם הראשון אשר מעז לסכן את עצמו למען דעותיו המדעיות.
ג'ורדנו הושפע מדעותיו המדעיות של קופרניקוס.

במשך שנות חייו הוא הוסמך לכומר,כתב ספרים שונים על הזיכרון האנושי,הוא עסק בהוראת פילוסופיה ,כמו כן,היה מורה למתמטיקה,פרופסור ושימש כמרגל בנציגות הצרפתית בבריטניה.

בשנת 1600 לאחר הספירה ג'ורדנו הועלה באש כלומר,הועלה על המוקד בשל דעותיו שסתרו את תפיסתה של הכנסייה הקדושה.
לאחר שנים רבות הקימו פסל לזכרו של ג'ורדנו ליד המקום שבו הועלה על המוקד בשל דעותיו.

למדתי רבות על ג'ורדנו וכעת יש לו חשיבות רבה בעיניי על כך שהקריב עצמו למען המדע ולמען העתיד, לא כל אחד היה בעל אומץ רב כמו של ג'ורדנו. מקווה שלמדתם והעשרתם את הידע שלכם ,נהנתם לקרוא וללמוד מן הכתוב. 
הפסל לזכרו  של ג'רדונו.
   
מקורות מידע: www.ynet.co.il 

http://he.wikipedia.org
  
סרטון : קישור לסרטון :השמש היא מרכז היקום



תיאוריית האינסוף של ברונו
                      


ג'ורדנו מועלה על המוקד

מייקל פאראדיי- סיכום

                          מייקל פאראדיי


מייקל פאראדיי נולד ב-22 בספטמבר 1791, הוא היה פיזיקאי וכימאי בריטי שתרם המון לתחומי האלקטרומגנטיות והאלקטרוכימיה, ניסח את חוק פאראדיי והמציא את מבער בונזן.
פאראדיי היה אחד המדענים הגדולים בהיסטוריה.
מייקל נולד למשפחה ענייה בלונדון, את השכלתו הור רכש באופן עצמאי.
פאראדיי נרשם לשיעורים פרטיים במדעי הטבע ושם רכש לא רק ידע נוסף אלא גם קשרים עם חובבי מדע אחרים.
פאראדיי היה עוזרו של אחד מבכירי המדענים באגודה המלכותית.
עבודתו החשובה ביותר הייתה בנושא חשמל.
ב-1821 פאראדיי שדן בבעיית השיניים, המשיך ובנה שני מתקנים המפיקים סיבוב אלקטרומגנטי- תנועה מעגלית מתמצת הנובעת מהכוח המגנטי המעגלי סביב תיל, תיל המונח בתוך אגן של כספית אשר בו נמצא מגנט יסתובב כאשר יוטען בחשמל מסוללה כימית.
פאראדיי פרסם את תוצאות מחקרו אך גרמו לו לפרוש ממחקר אלקטרומגנטי למספר שנים.
ב- 1831 לאחר עשר שנים פאראדיי החל בסדרת הניסויים הגדולה שלו שבה גילה את ההשראה האלקטרומגנטית.
פאראדיי גילה שאם מזיזים מגנט דרך סליל תיל נוצר זרם חשמלי בתיל, ובניסויים אלו הוא הראה כיצד מגנטיות יוצרת זרם חשמלי.
פאראדיי בנה את הדינמו החשמלי הראשון, והמציא את שיטת מספרי החמצון וחקר הפיכת גזים לנוזלים.
ב- 1845 גילה שתי תופעות הקשורות למגנטיות: את הדיאמגנטיות, שנגרמת מהפעת שדה מגנטי על סוגים מסויימים של חומרים, ואת אפקט פאראדיי שבו מישור הקיטוב של אור מוקטב לינארית עובר דרך חומרים מסויימים יכול להסתובב בנוכחות שדה מגנטי המקביל לכוון התקדמות הגל, ועל גילוי זה הוא זכה במדליית רמפורד בשנת 1846.
במחקרו על חשמל סטטי גילה פאראדיי כי המטען מצוי רק בצד חיצוני של מוליך טעון ולמטען חיצוני אין כל השפעה על עצמים המוקפים מכל עבר על ידי המוליך.
פרדיי לא רכש מעולם השכלה מדעית פורמלית, ולא התמצא כלל במתמטיקה. הוא עבד ככורך ספרים, אך התעניין במדע, שמע את הרצאותיו הפומביות של סר המפרי דייווי, והגיש לו עותק כרוך שלהן. בעקבות זאת מינה אותו דייווי להיות עוזרו, ולאחר זמן החל במחקרים בכוחות עצמו. אף שעסק בעיקר בקשר בין חשמל ומגנטיות, התעניין גם בכימיה ובין השאר גילה את הבנזין.
לאחר שגילה את עקרון ההשראה האלקטרומגנטית - שדה מגנטי משתנה מחולל זרם חשמלי במוליך - הבין פרדיי כי ניתן לבנות מנוע חשמלי (דינמו) לפי עיקרון זה, והציג דגם ראשון ב-1831.
פאראדיי נפטר ב-25 באוגוסט 1867 בלונדון.


אני למדתי מהסיכום של מייקל פאראדיי שהוא היה חכם וצנוע, הוא היה מפורסם סניסויים המבריקים שעשה, הוא המציא המון דברים ועשה המון ניסויים כמו להמציא את מבער הבוזן, הוא עשה ניסויים על זרם חשמלי כמו הזזת המגנט דרך סליל תיל, ועוד ניסויים מעניינים, ובזכות זה שעשיתי עליו את העבודה אני יודעת את הניסויים וההמצאות שהוא עשה.
M Faraday Th Phillips oil 1842.jpg


















                    מבער הבונזן שבנה                                            מייקל פאראדיי


                                       פחיות בנזין- מייקל פאראדיי  גילה את הבנזין









 

יום שישי, 7 בספטמבר 2012

אייזיק ניוטון- סיכום

 
         אייזיק ניוטון
 
אייזיק ניוטון נולד ב-4 בינואר 1643 באחוזת וולסתורפ שבכפר קטן במחוז לינקונשייר. מגיל 12 ועד גיל 17, התחנך ניוטון בבית הספר קינג'ס שבגרנתהם ובגיל 18 סיים את לימודיו בהצטיינות.
ביוני 1661 החל ללמוד בטיריניטי קולג' של אוניברסיטת קיימברידג', ובה התיידע ניוטון לפילוסופיה של אריסטו, ולרעיונותיהם של פילוסופים מודרניים יותר כמו דקארט ושל האסטרונומים גלילאו, קופרניקוס וקפלר.
בשנת 1665 זמן קצר לאחר שסיים את לימודיו, נסגרה אוניברסיטת קיימברידג', ובמשך שנתיים שהה ניוטון בביתו. בשנתיים אלה הגה וגיבש את הבסיס לתאוריות שלו. הוא החל לנסח ולפתח את התורה המתמטית שלימים תקרא חשבון אינפיניטסמלי, ולערוך את הניסויים הראשונים שלו באופטיקה, להסיק מהם מסקנות מהפכניות ולהרהר על כח הכבידה. ניוטון החל גם לפתח את חשבון הווריצאיות, תחום שקיבל רק במאה ה- 18.
ב-1669 נבחר ניוטון לכהן כפרופסור למתמטיקה בקתדרה למתמטיקה על שם לוקס באוניברסיטת קיימברידג'.
בין השנים 1670-1672 עסק ניוטון בתורה האופטיקה. כבר ב1665 ניטון ערך את ניסוי הנפיצה המפורסם שלו, בו העביר אור לשמש לבן דרך מנסרה וקיבל את ספקטרים צבעי הקשת. ספרו של ניוטון "אופטיקה", פורסם ב- 1704 והציג תאוריה חדשה של אור וצבע ובפרט התאוריה החלקיקית של האור.
ב-1679 חזר ניוטון לעבודתו של תורת המכניקה, חוקי התנועה, ובפרט השפעת הכבידה על תנועת כוכבי הלכת. ניוטון הצליח להסביר מדוע נעים כוכבי הלכת במסלול אליפטי סביב השמש ולא במסלול. ניוטון היה אדם מאמין, אשר השקיע, בסתר, זמן רב בחקר כתבי הקודש ובאלכימיה. ניוטון היה פיזיקאי ומתמטיקאי אשר נחשב לאחד המדענים הגדולים בכל הזמנים.
האגדה מספרת שעל ניוטון נחה ההשראה לנסות את תאוריית הכבידה העולמית שלו מנפילת תפוח ארצה. בהיותו בן 27 מונה ניוטון לפרופסור בטיריניטי קולג'. לצד השגיו הגדולים בפיסיקה, עסק ניוטון רבות גם באלכימיה וניסה לבנות לוח זמנים כרונולוגי להתרחשותם של אירועים.
ניוטון מונה לראש הקתדרה המתמטית בקיימברידג' על שם לוקס, ובנוסף גם למנהל המטבעה המלכותית.
בין השנים 1703-1727 כיהן ניוטון כנשיא החברה המלכותית. ניוטון אף כיהן בפרלמנט הממלכה המאוחדת שבו כיהן בשנים 1689-1690 ו-1701. בבית הספרים הלאומי בירושלים מצוי אוסף כתב יד של ניוטון, המכונה סודותיו של ניוטון, העוסקים בפרשנות המקרא, במבנה המשכן ובבית המקדש, בחישובי קץ הימים, באלכימיה ובהיסטוריה עתיקה.
בשנת 1727 נפטר ניוטון.
 
 
 
 
 
GodfreyKneller-IsaacNewton-1689.jpg  אייזיק ניוטון והטלסקופ שלו
 
    העץ של ניוטון
 
 

                                פייר דה פרמה/מאת יוגב אבישר  

קובץ:Pierre de Fermat.jpgמיהו פייר דה פרמה :

פייר דה פרמה נולד ב17 באוגוסט 1601,נולד בעיר בומון - דה - לומאן שבצרפת.
פרמה היה מהמתמטיקאים הגדולים של המאה ה-17.
במקור היה פייר דה פרמה משפטן אך עשק במתמטיקה בתור תחביב.
לאחר שלמד באוניברסיטה אלוז,עבר פייר דה פרמה לבורדו שם ערך את מחקרי
המתמטיקה שלו.
בשנת 1652 קודם פייר לתפקיד הגבוה ביותר עיסוקו - עריכת דין.

המתמטיקאי פייר דה פרמה: 

פייר דה פרמה לרוב לא פרסם את מחקריו ואת הוכחותיו בנושאי המתמטיקה
אך לאחר מותו כל הבעיות שהציב בתחום במתמטיקה הידמו את תורת
 המתמטיקה בדורות שאחריו. 
למעשה הוא נחשב למייסדה של תורת ההסתברות (חישוב סיכויים למחקרים מסוימים).
יצירותיו פורסמו לאחר מותו על ידי בנו סמואל.

 המשפט האחרון של פרמה: 

"המשפט האחרון של פרמה" היה משפט מתמטיקה שנוסח על ידי פייר דה פרמה
ונחשב לאחת הבעיות הבילתי פתורות פתורות הגדולות
שישנם בתחום.
למעשה עד 1995 בעייתו נותרה ללא פתרון והוכחה.
המשפט מתבסס על משפת פיתגורס,פייר הראה שאין מספר n,ניתן להציב
בחזקותיהם של המשתנים במשפט פיתגורס (z,y,x) כדי שיקיים את המשפט.

תורת ההסתברות:

תורת ההסתברות היא ענף של המתמטיקה המנתח באופן
כמותי מאורעות שיש בהם אקראיות וחוסר ודאות,כגון ההסתברות 
שבהטלה שתי קוביות ויצא הצרוף שש-שש. 
לתורת ההסתברות חשיבות רבה לסטטיסטיקה,לתורת המשחקים,לעיבוד אותיות,
לאלגוריתמיקה ,לתורת התורים,לכלכלה,לתורת האינפורמציה ולתחומים רבים 
נוספים.   

אני למדתי מהסיכום של פייר דה פרמה שהוא היה בין אדם חכם 
ושהוא המציא את תורת ההסתברות,וגם בגלל שסיכמתי אליו אני 
יודע מה היא תורת ההסתברות.

מקווה שנהנתם מהסיכום על פייר דה פרמה.












יום שבת, 1 בספטמבר 2012


המהפכה המדעית

אריסטו (384 - 322 לפנה"ס)
"לנשים יש פחות שיניים מלגברים"  (אריסטו)

המהפכה המדעית

מאז ומתמיד העסיקו את בני האדם שאלות לגבי תופעות הטבע שהם נחשפו אליהן. ההסברים שלהם לתופעות הטבע היו משני תחומים: כתבי הקודש השונים והסברים "הגיוניים" שסיפקו פילוסופים שונים. כמו כן, בני האדם בתקופה זו חשבו שכל הידע נמצא ברשותם. מי שסימל יותר מכל את התיאוריה הזו היה הפילוסוף היווני הדגול אריסטו.

במאות ה 15 - 16 חל מהפך בתפיסה המדעית, לא עוד התבססות על כתבי הקודש ו/או הגיון, אלה תצפיות אַמְפִּיריות וחיבורן יחד באמצעות כלים מתמטיים. יתר על כן, המדענים החלו להבין שהידע החשוב ביותר עוד לא התגלה.  
(אמפירי - הוא משהו שאנו מסוגלים להבחין בו באחד מהחושים שלנו) 

תלמידים יקרים, המשימה שלכם היא:
1. כתיבת פוסט (רשומה) על המדען שאת שמו קיבלתם: קורות חייו, גילויים והמצאות הקשורים בו ותרומתו למהפכה המדעית. כדאי ורצוי לצרף למאמר: תמונות, איורים ואפילו סרטונים.
2. עליכם לציין מה תרמה עבודה זו לידע שלכם בעניין ה"מהפכה המדעית"
3. עליכם לקרוא לפחות 3 פוסטים של חבריכם לכיתה ולהגיב עליהם.

בהצלחה